Att tapetsera

Vilka tapeter ska jag ha?

När det kommer till kritan så är det ganska lätt – och väldigt roligt – att sätta upp tapeter. Bit för bit ser du hur ditt nya rum växer fram. Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Klicka dig fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum!

Tapetåtgång

En vanlig tapetrulle är 10 m lång och 53 cm i bredd. Vid en takhöjd på 2,40 m (som är den vanligaste takhöjden i Sverige) får du ut 4 våder per rulle och cirka 3 våder om den behöver mönsterpassas. Uträkningen i tabellen nedan bygger på en 53 cm bred och 10 m lång tapet med mönsterpass och på att rummet har en dörr och två fönster. Sedan är det alltid bra att beställa någon rulle extra för att vara på den säkra sidan. Det är inte svårt, bara våga!

Viktiga verktyg

Det är bra mycket lättare och roligare att tapetsera om du har de redskap som behövs. Här har vi gjort en lista på den vanligaste utrustningen. En del av det har du kanske redan hemma – det andra kan du få hjälp med hos din återförsäljare.

Vattenpass eller lod – för raka och snygga uppsättningar
Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter
Tumstock – så du håller måttet
Stållinjal – för att kunna skära rakt
Lim – (läs mer om detta nedan)
Hink – att ha limmet i
Roller – används till att lägga på lim på väggar och till vissa vävtapeter
Pensel – för att lägga på lim på ställen där det är svårt att komma åt.
Tapetsvamp – används för att torka bort överflödigt lim
Tapetkniv
Tapetborste eller tapetspackel – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna.

Det kan också vara bra att ha…
Spackel och Spackelspade – används vid behov i förarbetet för att lägga spackel i ojämnheter i väggen.
Tapetbord – om du ska sätta upp papperstapet underlättar ett tapetbord arbetet. Det finns billiga varianter i papp som fungerar utmärkt. Fråga din återförsäljare.

Rätt tapetlim

Det är viktigt att använda rätt lim till sin tapet. Limrekommendation finns på tapetrullens etikett. Förvisso finns det olika typer av kombilim på marknaden som ska fungera till flera olika tapettyper. Vårt råd är ändå att undvika dessa och istället satsa på ett lim som är avsett för just din tapet. Rätt tapetlim är varken svårt att hitta eller dyrt så varför riskera hela ditt arbete genom att kompromissa med detta? Känner du dig det minsta osäker prata med din återförsäljare. De kommer att hjälpa dig.

Förberedelser

Innan du sätter igång med själva tapetseringen är det några detaljer man bör ha koll på. Inte minst för att underlätta för dig själv och göra tapetseringen så rolig och enkel som möjligt!

1. Kolla att du har rätt verktyg hemma. En snabb lista över de viktigaste verktygen hittar du här.
2. Börja med att bryta strömmen i rummet du ska tapetsera (till exempel genom att ta ut rummets säkring i elskåpet). Skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare. Är du minsta osäker på hur detta ska göras så kontakta någon som vet. Säkerheten måste alltid sättas i första rummet.
3. Ta bort golvsocklar och lister. Använd något att bända med försiktigt för att ta ut listerna. En skruvmejsel och spackelspade (för att jämna ut trycket och undvika fula märken på listerna) är en vanlig kombination.
4. Ta bort tavelkrokar och annat som sitter fast på väggarna.
5. Innan du öppnar upp dina tapeter kontrollera även att trycknumret är detsamma på alla rullar. Annars riskerar du att få nyansskillnader.

Underarbete

Ett väl genomfört underarbete är grunden för hur resten av din tapetsering kommer att bli – så se till att vara så noggrann du kan! Grundregeln för all tapetsering är att underlaget måste vara torrt, jämnt och fast. Beroende på vilken yta du ska tapetsera på skiljer sig det här steget en smula.
OBS! Tänk på att ytor med starka kulörer och skiftningar ska grundmålas för att slippa risk för genomslag. Har du till exempel illgröna väggar med svart mönster och vill sätta upp en vit tapet bör du alltså grundmåla den gröna väggen först. För bra tips på vilken färg som du ska använda prata med din återförsäljare.

Tapetserad yta

Ta bort eventuellt löst sittande tapet. Pappersburna vinyltapeter och spaltbara strukturtapeter har ett ytskikt som ska rivas ner innan omtapetsering. Icke spaltbara strukturtapeter ska bredspacklas och slipas till en jämn yta.

Glasfiber eller annan målad väv

Underlaget tvättas med målartvätt och sköljs sedan av. Bredspackla, slipa och förlimma sedan väggarna. (Att förlimma innebär att du använder tapetlim på väggen som du sedan låter torka innan du tapetserar).

Textiltapet, juteväv, sjögräs eller liknande

Riv ner materialet. Använd tapetnedtagningsmedel om det sitter hårt. Spackla och förlimma. (Att förlimma innebär att du använder tapetlim på väggen som du sedan låter torka innan du tapetserar).

Målad yta

Tvätta med målartvätt eller liknande och skölj noga. Skrapa upp sprickor och flagade ytor. Spackla och slipa av.

Betong och putsade ytor

Spackla ojämnheter och skarvar. Bredspackla och slipa hela ytan. Damma av och förlimma. (Att förlimma innebär att du använder tapetlim på väggen som du sedan låter torka innan du tapetserar).

Gips-, spån- och träfiberplattor

Spackla spik- och skruvhål, skarvspackla plattorna med skarvremsor eller limma dem med vävlim. All spackling görs med sandspackel. Slipa och förlimma. (Att förlimma innebär att du använder tapetlim på väggen som du sedan låter torka innan du tapetserar). Spånskiveskarvar grundmålas med alkydfärg för att undvika kantresning.

Tapetsera med non woven-baksida

  1. Använd gärna tapetkartongen eller ett tråg som skydd för rullen.
  2. Börja tapetsera vid ett fönster eller dörr.
  3. Kontrollera med ett lod eller vattenpass att första våden sitter rakt.
  4. Rolla tapetlim på väggen, ca 2 våders bredd (ca 1 m). Vid kanter och lister kan pensel användas.
  5. Ställ tapetkartongen/tråget på golvet. Dra upp en våd och fäst med någon centimeters överlapp mot taklisten. Skär av tapeten vid sockeln. (Alternativ utan tapettråg/kartong; håll i rullen och börja uppe vid taket och ”rulla” ut våden utmed väggen).
  6. Släta ut tapeten från mitten ut mot kanterna med tapetverktyget. Håll verktyget rent.
  7.  Nästa våd sätts kant-i-kant med den föregående. Ta hänsyn till ev. mönsterpassning.
  8.  Släta ut som tidigare samt även över kanten så att våderna möts tätt.
  9.  Om du fått lim på tapetens framsida ta bort det genast med en blöt svamp.
  10.  Vid fönster och dörrar kan våderna ”grovklippas” först för enklare uppsättning.

OBS! Non-woven-material släpper igenom fukt. Fuktfläckar som uppstår vid tapetsering försvinner när tapeten torkat (normalt inom 24 tim). Vädra och håll rumstemperatur under tiden.

Vid ytterhörn
  1. Klipp eller skär av en våd från tapetrullen med marginal både upp- och nertill. Ta hänsyn till ev. mönsterpassning.
  2. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 20 mm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Limma och fäst sedan våden runt hörnet.
  3. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 10-15 mm. Stryk först lim på framsidan av den första våden med en pensel.
  4. Sätt våden ca 5 mm in. Annars finns risk att den rivs upp om man går mot hörnet. Torka bort överflödigt lim med blöt svamp.
Vid Innerhörn
  1. Mät avståndet från sista våden till hörnet. Lägg till ca 10 mm och skär/klipp till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en våd in på nästa vägg och fäst den tillskurna våden.
  2. Stryk lim på framsidan av våden från hörnet med en pensel. Sätt nu den bortskurna våden ända in i hörnet och se till att den hamnar i lod. Torka av överflödigt lim med blöt svamp.

Tapetsera med pappersbaksida

Kapa våder
  1. Kontrollera att alla rullar har samma trycknummer för att undvika nyansskillnad.
  2. Mät vägghöjden och lägg till 2-3 cm marginal upp- och nedtill. Ta hänsyn till ev. mönsterpassning.
  3. Kapa 5-10 våder åt gången. Använd vass skärlinjal (med stålkant) och tapetkniv med rakblad.
  4. Märk de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning.
Limma våderna
  1. Lägg våderna med baksidan upp på tapetbordet, översta våden kant-i-kant med bordet och de undre lätt förskjutna. Så slipper du få lim på bordet och därmed även på tapetens framsida. På kortändarna kan små täckbitar användas som limskydd.
  2. Stryk ut lim jämnt över hela våden, börja på mitten och dra ut mot kanterna. Snåla inte.
  3. Vik ihop översta våden mot mitten, ¾ från överkanten och resten från nederkanten. Lägg åt sidan. Limma flera våder på samma sätt.
  4. Låt våderna ligga och svälla enligt anvisning på etiketten.
  5. Ta bort lim på framsidan med ren, blöt svamp så snart det går. Gnugga ej utan använd flödigt med vatten.
Uppsättning
  1. Första våden sätts vid ett fönster, helst det som ligger närmast söder för att undvika skuggor vid skarvarna. Fäst ett lod en vådbredd från fönster eller hörn.
  2. Veckla ut övre delen av våden och fäst med några centimeter överlapp mot taklisten. Var noga med att våden hamnar helt lodrätt, den styr nästa våd osv.
  3. Släpp ut nedre delen och fäst den.
  4. Borsta fast våden med tapetborste. Arbeta från mitten och ut mot kanterna. Tryck fast tapeten noga vid lister och socklar.
  5. Skär rent med skarpt skärverktyg. Torka av lim på lister mm. med blöt svamp.
  6. Om tapeten ska sättas kant-i-kant; var noga med att den fäster mot underlaget ända ut.
  7. Ska tapeten fästas med överlapp; låt våden gå 2-3 mm över den förra.
  8. Ta bort ev lim på tapetens framsida genast med blöt svamp. Gnugga inte.
  9. Upprepa steg 2-5.
Ytterhörn
  1. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 20 mm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Gör slitsar i upp- och nedtill så att tapeten kan formas runt hörnet.
  2. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 10-15 mm (gäller även tapet som ska mönsterpassas.
  3. Låt inte tapeten sluta mitt i hörnet, utan 5 mm in för att undvika att kanten rivs upp om man stöter emot.
Innerhörn
  1. Mät avståndet först och lägg till 10 mm. Skär tapeten i detta mått och fäst runt hörnet.
  2. Den bortskurna delen sätts ända in i hörnet. Kontrollera med lod eller vattenpass att den hamnar rakt.

Tapetsera med bårder

Ett tips är att vara två personer vid uppsättning av bård, det underlättar arbetet.

  1. Mät och markera med blyertspenna var bården skall sitta. Skär till längderna och lägg till eventuell mönsterpass.
  2. Ska bården sättas på nymålad vägg, vänta 14 dagar efter att väggen målats innan bården sätts upp.
  3. Ej förklistrade bårder: Stryk på limmet med en pensel eller en smal roller. Vik bården som ett dragspel och låt den dra enligt anvisning på etiketten. Förklistrade bårder: Använd vattentråg eller liknande. Lägg den hoprullade bården i vattnet, dra den på ett bord och vik ihop den som ovan. Låt den dra enligt anvisning på etiketten. Förklistrad bård som sätts på vinyltapet eller målad yta kan sättas upp med utspätt våtrums- eller överlappslim. Vik ihop den som ovan och låt den dra enligt anvisning på etiketten.
  4. Fäst den första bården i ett hörn med någon centimeters överlapp på nästa vägg. Stryk fast med tapetverktyg.
  5. Placera nästa bårdremsa exakt vid hörnvinkel. Vid mönsterpassning kontrollera mönstret noga.

OBS!

  • Pappersbård som sätts på papperstapet ska limmas med samma lim som tapeten.
  • Bård som sätts på vinyltapet eller målad yta skall limmas med våtrums- eller överlappslim.
  • Vinylbård som sätts på papperstapet skall limmas med vävlim.

Vanliga frågor om tapetsering

Är alla tapetlim lika bra?

Både ja och nej. Det viktigaste är att du använder ett tapetlim som är avsett för din tapet. Det står alltid rekommenderad limtyp på rullens förpackning. Är du osäker så hjälper gärna personalen i din butik dig att hitta rätt.

Hur kommer det sig att skarven reser sig?

Troligen har för lite lim använts. Tapetskarven har då hunnit torka innan tapeten kommit på väggen.

Varför glider skarven isär?

Antingen har fel lim använts eller så kan någon ha försökt att dra tapeten på plats.

Varför blir det blåsor på tapeten?

Att det är blåsor på en tapet, precis efter uppsättningen är helt normalt. Det brukar ta ungefär ett dygn innan blåsorna lagt sig. Är de kvar efter den tiden kan det finnas flera olika orsaker.

  • Rekommenderad liggtid har ej följts.
  • Limmet har torkat fläckvis.
  • Tapetens ytskikt kan vara mycket tätt (då krävs längre torktid).
  • Underlaget suger långsamt vilket ger längre torktid.
  • Det nya limmet löser upp underliggande tapetlager
  • Temperaturen i rummet är för låg för att limmet ska kunna torka ordentligt, eller så är väggen för kall och fuktig.
Kan jag limma på en förklistrad tapet?

Nej. Det ska du verkligen undvika. Om du ändå bestämmer dig för att göra detta förändras förutsättningarna för tapeten med risk för blåsbildning och dålig vidhäftning som följd.

Vad är spaltbarhet?

Det betyder att tapetens ytskikt kan avlägsnas vid en framtida omtapetsering. Detta förenklar underarbetet och är en viktigt egenskap särskilt hos tapeter med struktur och vinyl.

Hur många rullar behöver jag?

Detta kan du räkna ut med vårt tapetverktyg där du enkelt anger takhöjd och väggländ. Du hittar detta verktyget på varje tapets produktsida. Vill du hellre göra på det gamla hederliga sättet så har du en manuell beräkningsmall här.

Symboler

Här ser du de symboler som ofta används i tapetsammanhang och en snabb förklaring till vad de betyder

Bra att tänka på

  • Rätt verktyg är halva nöjet, se till att du har grejerna hemma innan du sätter igång.
  • Fuska inte med underarbetet, det ska vara jämnt, torrt och fast innan du börjar tapetsera.
  • Limma jämnt så undviker du luftblåsor. På tapetetiketten finns bra liminformation att ta del av.
  • Stryk inte lim på för många våder åt gången, då kan limmet torka innan du hinner få upp dem.
  • Tapetsera inte på kontrastrikt underlag, det kan lysa igenom den nya tapeten. Måla väggen först med en liknande kulör.
  • Låt tapeten gå över hålen för strömbrytare och uttag. Skär sedan rent medan tapeten är fuktig (och strömmen bruten).
  • Byt blad ofta i tapetkniven. Det är viktigt att bladet är vasst så trasar inte tapeten.
  • Om våden hamnat snett, försök inte vrida den rätt. Lossa istället hela våden och börja om.
  • Vädra ordentligt och håll normal temperatur så torkar tapeterna bäst.
  • Spara olimmade våder/rullar. De kan du ha glädje av om tapeten behöver lagas. Spara även etiketten för ev. komplettering.
  • Avbryt genast uppsättningen om materialfel upptäcks